CME

  1. Home
  2. Programme
  3. CME - Cutting Edge International Symposia

Overview and Objectives :

The subject of dermatology has developed leaps and bounds in recent times concerning use of cutting edge technology in the diagnosis, need of interdisciplinary collaboration in the management, rise of challenging scenarios involving common dermatoses, and emergence of new subspecialties and therapeutic modalities. It is indeed a great responsibility on scientific committee to identify relevant and significant topics, and provide a comprehensive scientific programme to all the delegates. In this regard, the scientific committee in consultation with senior and experienced members of IADVL-KN has designed the scientific programme of DERMACON INTERNATIONAL 2019 - INDIA comprising of pre-conference, CME and Conference programe with the following objectives.

  1. Consolidating our knowledge and skills in managing common dermatoses basic dermatosurgical and aesthetic procedures.
  2. Understanding our role in managing systemic diseases and upcoming subspecialties.
  3. Awareness of emerging concepts or developments in the diagnosis and management of dermatoses

Cutting Edge International Symposium :

To commemorate DERMACON INTERNATIONAL, the pre-conference CME has been planned as Cutting Edge International Symposia. It will be held in three parallel halls. The following symposia are identified to update ourselves about recent advances and trends in the diagnosis and management of dermatological conditions.

  1. Symposium 1: Splitting hair: Cutting edge technology in trichology
  2. Symposium 2: Linking hands: Liaising with other specialties
  3. Symposium 3: Looking forward: Future of dermatotherapeutics
The salient features of sessions of Preconference CME are :
  • Contemporary and futuristic topics
  • Consensus and controversies in therapy
  • Interdisciplinary approach
  • Technologies of present and future
  • Most of the session will be followed by panel discussions
  • Quiz & brain teaser sessions at the end of morning and evening session respectively in all halls, with attractive prizes to the winners.

CME - 17th January, 2019
Cutting Edge International Symposia

Hall - 1 Kaveri
Symposium 1 : Splitting hair : Cutting edge Trichology
TimeTopicDurationFaculty
09:30 - 10:30 Basics
09:30 - 09:45Recent advances and their implications in pathogenesis of hair loss 15 min Sidharth Sonthalia
09:45 - 10:00Hair evaluation methods 15 minRachita Dhurat
10:00 - 10:30Panel Discussion:
Approach to the diagnosis of hair loss
30 minModerator:
Anil Abraham
Panelists
  1. Aman Dua
  2. Rachita Dhurat
  3. Abhijeet Kumar Jha
  4. Aseem Sharma
  5. Dhanashree Bhide
10:30 - 11:40 Trichoscopy
10:30 - 10:50 In hair cycle disorders20 minUday Khopkar
10:50 - 11:05 In non - cicatricial alopecia15 minArshdeep
11:05 - 11:35 Why I need a trichoscope?30 minModerator:
Nilendu Sarma
Panelists
  1. Uday Khopkar
  2. Subrata Malakar
  3. Arshdeep
  4. Balkrishna Nikam
  5. Pankaj Kumar Tiwary
11:40 - 12:40Androgenetic alopecia management
11:40 - 11:55Oral anti androgen therapy15 minVageesh Ayyar
11:55 - 12:10Non minoxidil topical therapies15 minRishi Parashar
12:10 - 12:40Panel Discussion:
Getting the optimal therapeutic outcome in AGA
30 minModerator:
Rajetha Damisetty
Panelists:
  1. Srinivasan M S
  2. Vageesh Ayyar
  3. Rishi Parashar
  4. Madhulika Mhatre
  5. Surajit Gorai
12:40 - 13:00Brain Teasers / Quiz time20 min
13:00 – 14:00Lunch Break
14:00 - 15:00Hair loss in the young
14:00 - 14:15Genetics and hair loss15 minSaumya Panda
14:15 - 14:30Hair loss in children - Tips and tricks?15 minManish K Shah
14:30 - 14:45Investigational drug therapies15 minTorello Lotti
14:45 - 15:00Open house15 min
15:00 – 16:00Miscellaneous hair disorders
15:00 – 15:10Premature greying10 minDeepika Pandhi
15:10 – 15:25Histopathological diagnosis of cicatricial alopecia15 minSara Edward
15:25 – 15:55Panel Discussion:
Difficult to treat cases (Case series)
30 minModerator:
Chandrashekhar B.S.
Panelists:
  1. Deepika Pandhi
  2. Arun Inamadar
  3. Remadevi T J
  4. Manisha Nijhawan
16:00 - 16:45Therapy - Present and future
16:00 – 16:15Stem cell therapy15 minAntonio Graziano
16:15 – 16:30Cloning and robotics15 minPradeep Sethi
16:30 – 16:45Setting up of trichology clinic15 minArika Bansal
16:45 – 17:05Brain teasers Quiz time20 min
Hall - 2 Arkavathi
Symposium 2 : Linking hands : Liasoning with other specialities
TimeTopicDurationFaculty
09:30 - 10:30 Endocrinology and dermatology
09:30 - 09:45 Androgen excess and skin15 minGanapathi Bantwal
09:45 - 10:00 Cutaneous window to thyroid disease and diabetes15 minArpandev Bhattacharya
10:00 - 10:30Panel Discussion:
Endocrine and skin (case based)
30 minModerator:
Nina Madnani
Panelists
  1. Manjula Chandrashekar
  2. Somashekhar Reddy
  3. Ganapathi Bantwal
  4. Shivaswamy K N
  5. Balachandran C
10:30 - 11:30 Cutaneous oncology
10:30 - 10:45 Bone marrow transplant: what a dermatologist should know 15 min Ravichandran G
10:45 - 11:05 Update on cutaneous lymphoma 20 min Trilokraj Tejaswi
11:05 - 11:20 Malignant melanoma 15 min Sulochana Bhandarkar
11:20 - 11:30 Open House 10 min
11:40 - 12:40 Dermatorheumatology
11:40 - 11:55 Vasculitis – What's new?15 min Renu George
11:55 - 12:10 Cutaneous lupus – an update 15 min Tarang Goyal
12:10 - 12:30 Arthritis and skin 20 min Vineeta Shobha
12:30 - 12:40 Open house 10 min
12:40 - 13:00 Brain Teasers / Quiz time 20 min
13:00 – 14:00 Lunch Break
14:00 - 15:00 Imaging in dermatology
14:00 - 14:20 Ultrasonography in dermatology 20 min Kalpana Bhat
14:20 – 14:50Panel Discussion:
Imaging in Dermatology
30 minModerator:
Swagatha Tambe
Panelists
  1. Hemangi R Jerajani
  2. Kalpana Bhat
  3. Rajyalaxmi Konathan
14:50 - 15:00Open house10 min
15:00 – 16:00 Internal medicine and skin
15:00 – 15:20Renal and hepatic pruritus20 minAsit Mittal
15:20 – 15:35Dermatological drug safety in renal and hepatic failure15 minMary Augustine
15:35 – 15:50Recognizing target lesions in the emergency room15 minRonni Wolf
15:50 – 16:00Open house10 min
16:00 - 16:40 Technology - present and future
16:00 – 16:20Genomics, Transcriptomics, Proteomics and Metabolomics20 min Keshava Prasad
16:20 – 16:40Genomic Medicine in dermatology- more than skin deep20 minPatnam Krishnaswamy
16:40 – 17:00Brain teasers Quiz time 20 min
Hall - 3 Hemavathi
Symposium 3 : Looking forward : Future of Dermato-Therapeutics
TimeTopicDurationFaculty
09:30 - 10:30 Challenges in therapeutics
09:30 - 09:45Palmoplantar psoriasis and eczema15 minKrupashankar D S
09:45 - 10:00Axillary dermatoses – hidradenitis suppurativa & Hailey Hailey disease15 min Vidya Kharkar
10:00 - 10:30Panel Discussion:
Management of hand eczema
30 minModerator:
C R Srinivas
Panelists
  1. Sanjeev Handa
  2. Kingshuk Chatterjee
  3. Rakesh Bharti
  4. Asokan N
  5. Krupashankar D S
  6. Suresh Talwar
10:30 - 11:30Emerging therapies
10:30 - 10:45 Atopic dermatitis: What’s new in therapy? 15 min Thomas Ruzicka
10:45 - 11:00 Biologicals: off label indications 15 min Lt Col Brijesh Nair
11:00 - 11:15 Lesser known aspects about superficial dermatomycosis 15 min Shyam Verma
11:15 - 11:30Steroid prescriptions by doctors 15 minPNR
11:30 - 11:40 Tea break
11:40 - 12:40 Updates in therapeutics
11:40 – 11:55Secukinumab15 minB S Chandrashekar
11:55 – 12:10Apremilast15 minSarveswari K N
12:10 – 12:20Rituximab 10 min Krina Patel
12:20 – 12:35Management of bullous pemphigoid 15 min Murlidhar Rajagopalan
12:40 - 13:00Brain Teasers / Quiz time20 min
13:00 – 14:00 Lunch break
14:00 - 15:00 Future therapeutics
14:00 - 14:20Emerging systemic therapy- JAK inhibitors20 min Yashpal Manchanda
14:20 - 14:35Emerging topical therapies- antifungal15 min Abir Saraswat
14:35 - 14:50Emerging interventional therapies for warts15 minChander Grover
14:50 - 15:00Open house10 min
15:00 – 15:45 Difficult to treat dermatoses
15:00 - 15:10 Chronic balanitis 10 min H Hanumanthaiah
15:10 – 15:40 Panel Discussion:
Recalcitrant oral lesions
30 minModerator:
Nitin Nadkarni
Panelists
  1. Anupam Das
  2. H Hanumanthaiah
  3. Paschal D Souza
  4. G Manmohan
  5. Maitreyee Panda
15:45 - 16:45 Advances in immunosuppressive therapy
15:45 – 16:00Immunosuppresants in blistering diseases15 min Razzaque Ahmed
16:00 – 16:15Management of complications of immunosuppressants15 minVinay Keshavmurthy
16:15 – 16:45 Panel Discussion:
Judicious use of immunosuppresants and immunomodulators
30 minModerator:
Vishalakshi
Vishwanath
Panelists
  1. Vinay Keshavmurthy
  2. Murlidhar Rajagopalan
  3. Mahendra Kura
  4. Sanjay Singh
  5. Razzaque Ahmed
16:45 – 17:05Brain teasers Quiz time20 min

For further details on CME programme please contact:
Dr. Anil Abraham # +91 9901998146
Dr. Manjunath M Shenoy # +91 9845009976
Dr Lakshmi DV # +91 7760282197

The Absolute Journey # +91 7337844524
scientific@dermaconinternational2019.com